E-BÖCKER RÅDGIVNING

Resurscentrum för litteratur ger råd gällande e-böcker. Rådgivningen riktar sig till aktörer på litteraturområdet i Norrbotten. Har du frågor kring e-böcker, hör gärna av dig till Resurscentrum för litteratur.

Resurscentrum för litteratur kan ge råd gällande exempelvis:

  • vilka olika e-boksformat som finns
  • vilka e-boksformat som används i olika e-boksläsare och surfplattor
  • hur en själv kan formatera en bok till e-bok
  • vilka företag som säljer formateringstjänster till e-bok
  • hur e-boksmarknaden ser ut i Sverige

E-BOKSTIPS

Tips 1 - Så skapar du en e-bok själv
I en artikel från PC för alla beskriver författaren Eva Holmquist i detalj hur hon gick tillväga för att själv skapa sina e-böcker. I artikeln finns konkreta råd och tips och länkar till olika gratisprogram som kan användas. Ett till alternativ finns på Tina Backs hemsida där man hittar även information om distribution av e-böcker.
Hör gärna av dig till Resurscentrum för litteratur om du är norrbottensförfattare och behöver råd och tips kring e-böcker.

Tips 2 - Testa att låna en e-bok på biblioteket
Om du är intresserad av att börja ge ut dina böcker som e-böcker, men inte själv brukar läsa e-böcker, kan du börja med att låna en e-bok på biblioteket för att få en känsla för formatet. Du behöver ett lånekort och pinkoden till lånekortet för att kunna låna. På Bibblo.se hittar du tydlig information om hur utlåningen av e-böcker fungerar.

Tips 3 - Lär dig om olika e-boksformat
E-böcker är elektroniska filer, som kan skapas i olika format. Om du vill lära dig mer om skillnaderna mellan några av de vanligaste formaten, så kan du läsa mer i en artikel från Wise & Jelly eller höra av dig till Resurscentrum för litteratur.

Tips 4- Inspireras av norrbottensförfattare som gett ut e-böcker
Bli inspirerad av andra norrbottensförfattare som gett ut e-böcker i olika genrer, som exempelvis Rita Simu, Daniel Åberg, KG Johansson​, Lars Gyllenhaal​, Bengt Pohjanen​ och Lina Stoltz.

Tips 5 - Gör om din bok till e-bok genom att köpa konverteringstjänst
Om du som författare inte vill konvertera din bok till e-bok själv, så går det också att köpa denna tjänst hos en rad företag. Det kostar drygt 1 500 kronor att konvertera en bok till det vanligaste e-boksformatet i Sverige (epub2). Det finns också företag som kan konvertera illustrerade barnböcker till ett format som passar e-barnböcker (epub3). Hör av dig till Resurscentrum för litteratur för information om olika konverteringstjänster.

Tips 6- Nå yngre läsare genom att publicera texter på Wattpad
Wattpad är en global internetbaserad skrivarplattform där vem som helst kan publicera texter och läsa texter gratis. Sidan Boktugg berättar i en artikel från 2016 att Wattpad har 120 000 unika svenska besökare per månad, vilket gör Wattpad till en möjlighet för dig som författare att nå ut till nya läsargrupper. Författaren Kim Kimselius är ett exempel på en svensk författare som upptäckt Wattpad och som publicerar delar av sina böcker på plattformen.