Tips 1 - Få marknadsföringstips genom Författarpodden
Författarpodden är en poddradio med författarna Agnes Hellström och Frida Skybäck, där de diskuterar olika aspekter av författarskapet. Poddradioavsnitten går att lyssna på gratis på ljudplattformen Soundcloud. I avsnitt 27 diskuteras till exempel hur en bäst hajpar sin bok, i avsnitt 24 diskuteras författares försörjningsmöjligheter och i avsnitt 5 diskuteras recensioner.
Tips 2- Blurb (rekommendation på bokomslag)
Ett sätt att öka försäljningen av din bok är att försöka få någon (gärna en känd författare eller annan känd person) att skriva en så kallad blurb på omslaget till din bok. En blurb är "ett kortfattat omdöme eller rekommendation tryckt på omslaget eller dess flikar" och de beskrivs bra i denna artikel på Debutantbloggen.
Tips 3 - Broschyr med marknadsföringstips
I broschyren Så når du dina läsare utgiven av Books on Demand finns många bra marknadsföringstips för dig som författare. I slutet av broschyren finns också en marknadsföringschecklista för marknadsföring av böcker.
Tips 4- Gratis foton
När du som författare ska skapa en författarhemsida, en författarblogg, ett nytt bokomslag m.m. kanske du har behov av att hitta foton att använda. I en artikel tipsar tidningen PC För Alla om fem sidor med gratis foton, förhoppningsvis kan du hitta foton som passar ditt behov på någon av dessa sidor.
Tips 5 - Författarporträtt
Ett författarporträtt är ett sätt att beskriva dig som författare och porträttet kan exempelvis skickas tillsammans med en boks säljblad till återförsäljare eller tillsammans med pressmeddelande till media.
Här följer några exempel på hur Norrbottensförfattare valt att presentera sitt författarskap: Mona Mörtlund, Sakina Ntibanyitesha och Leif Larsson.
Tips 6 - Samarbete mellan författare
Ett sätt för dig som författare att få hjälp att marknadsföra dina egna böcker och få återkoppling på nya bokmanus är att sammarbeta med andra författare. Genom författarsamarbeten är det möjligt att hjälpa varandra med korrekturläsning av varandras manus, återkoppling på nya manus, marknadsföring av varandras böcker på egna hemsidor/bloggar/facebooksidor m.m.
Tips 7 - Skapa en bokfacebooksida för din bok
Ett sätt att nå ut med information om en ny bok är att skapa en bokfacebooksida för boken. Exempel att inspireras av från Norrbotten är sidan för Korpmåne (av Therese Henriksson) och sidan för Pojken vid forsen (av Siv Berglund). I denna artikel kan du läsa mer om bokfacebooksidor och vad som kan uppnås genom att skapa en separat facebooksida för varje bok.
Tips 8 - Skriv en kort säljpresentation (sales pitch/elevator pitch) av din senaste bok
Skriv ihop en kort presentation av din bok och beskriv varför den är så bra att någon borde köpa den. Öva på presentationen (som kan vara ca 20-30 sekunder lång), så att du är förberedd när du hamnar i ett läge där du kan beskriva din bok.
Tips 9 - Gör ett smakprov av din bok
Har du som författare en bok registrerad hos Bokinfo så kan du lägga upp ett smakprov på sidan Smakprov.se utan kostnad. Är boken inte registrerad hos Bokinfo kan du ändå enkelt och gratis skapa ett eget smakprov av din bok genom att göra en blädderbok av några kapitel på exempelvis Issuu eller Yumpu. Du kanske till exempel vill göra ett smakprov av en kommande bok som ännu inte är publicerad och länka till smakprovet från din egen författarhemsida eller författarblogg.
Tips 10 - Gör en egen författarhemsida
Ett sätt för dig som författare att nå ut och skapa ett skyltfönster för ditt arbete är att skapa en författarhemsida. Det behöver vare sig vara dyrt eller särskilt krångligt. Det finns många olika hemsidesverktyg som har gratisversioner. Till sist kommer här länkar till några hemsidor från norrbotttensförfattare som inspiration: Daniel Åberg, Lina Stoltz, Christina och Tore Öberg.
Tips 11 - Marknadsföring av poeter på sidan Podpoesi
Är du poet (publicerad genom förlag) finns det möjlighet att få publicera och marknadsföra en egen uppläsning på sidan Podpoesi. Under tidsbegränsade perioder kan Podpoesi eventuellt även tillhandahålla uppläsningar av poeter som är etablerade genom exempelvis poetry slam och publika uppläsningar, men som inte har getts ut via förlag. Se exempel på pod på sidan från norrbottenspoeten Peo Rask.
Tips 12 - Gör en boktrailer/bokvideo
Ett sätt att marknadsföra sin bok är att skapa en boktrailer för boken. På Debutantbloggen beskriver en författare varför hon ville skapa en boktrailer och hur hon gick tillväga. På Youtube och sidan Boktrailer.se finns många boktrailers att inspireras av. Hör gärna av dig till Resurscentrum för litteratur om du vill ha tips och råd kring hur du skapar en egen boktrailer.
Tips 13 - Säljande bokomslag
Här kommer några tips att tänka på för att skapa ett säljande bokomslag:
Dessa tips kommer från sidan Creativindie (på engelska), där många bra tips finns kring marknadsföring av böcker.
Tips 14 - Bokrecensioner hos bloggare
Ett sätt att få bokrecensioner är att nå ut med sin bok till bokbloggare och andra bloggare som skriver om böcker i den egna genren. Exempel på sidor som länkar till en mängd bokbloggar är Boktipset, Bokbloggar.nu och Bokugglan. Åtta bra tips om bland annat hur en når ut till bloggare för recensioner finns på Egenutgivarnas sida.
Copyright © 2023
Resurscentrum för litteratur